dimarts, 14 de juny del 2016

Exclosos de les borses d'interins pel català, què heu de fer?

Els universitaris que han realitzat el màster en formació pedagògica i didàctica a la UIB, un cop n'han estat declarats aptes, ja compten també amb la capacitació per a l'ensenyament en català als centres docents de les Illes.

Què passa, però, si s'ha fet el màster en pedagogia a una altra comunitat autònoma? Ens trobam davant dues possibilitats:
  • Si la comunitat on s'ha cursat el màster no és de parla catalana, no queda altra opció que cursar el seminari del Pla de Reciclatge i Formació Lingüística i Cultural (FOLC)
El Reciclatge permet aconseguir el Certificat de capacitació en llengua catalana per a l'ensenyament a primer cicle d'infantil (CCI), al segon cicle d'infantil i a primària (CCIP) i a l'educació secundària (CCS). Podeu consultar-ne el Pla d'Estudis AQUÍ
Per al CCI s'ha de cursar l'assignatura de Llengua i cultura popular.
Per al CCIP, s'ofereixen els camps de Geografia, Història i Art, Literatura, i Didàctica de la llengua catalana.
Per al CCS, tenim quatre seminaris: el d'Humanitats, el tècnicocientífic, el jurídicoadministratiu i el de tractament de llengües en el currículum.
Trobareu tots els programes clicant a sobre de cada assignatura o seminari. La informació sobre temporització, assistència, avaluació, etc., la trobareu AQUÍ.

És important recordar que per matricular-se als cursos oficials o a les proves lliures de:
-l'assignatura de Llengua i cultura popular (CCI), els alumnes han d'acreditar el nivell B2 de català.
-les assignatures de Geografia, Història i Art, Literatura, i Didàctica de la llengua catalana (totes aquestes per a (CCIP) o dels seminaris (CCS), els alumnes han d'acreditar el nivell C1 de català.
  • Si, en canvi, la comunitat on s'ha cursat el màster és Catalunya o el País Valencià, és molt probable que no necessiteu realitzar el FOLC i que hàgiu estat admesos a borses sense cap problema pel que fa als coneixements de català. En cas que, tot i haver cursat el màster en pedagogia en comunitats de parla catalana, us trobeu exclosos pel català, heu de posar-vos en contacte amb el Servei de Formació i Certificació de Coneixements del Català enviant al següent correu: certificacio@dgpoling.caib.es la documentació escanejada següent:
   -el títol universitari
   -el títol del màster
   -qualsevol document que indiqui el vostre nivell de llengua catalana o de capacitació
   -el vostre DNI
Un cop hagin estudiat la vostra documentació, us respondran amb bastanta rapidesa. 

Recordau que el termini general per esmenar causes d'exclusió de les borses acaba aquest divendres 17/6/16 però que certes causes d'exclusió compten amb terminis diferents i ampliats. En concret, el termini per acreditar els coneixements de llengua catalana és fins al 13 de juliol o sinó entre l'1 de setembre i el dia anterior a què es convoquin les borses per al curs 2017-18.

Per a més informació sobre les titulacions que cal tenir per fer classes de i en català o sobre el FOLC, consultau l'Ordre 6960 de 14 d'abril de 2014.
Consultau el Decret 115/2001 de 14 de setembre si voleu ampliar informació sobre la regulació de l'exigència de coneixement de les llengües oficials al personal docent.